Polikliniek MediMol  
Markt 43  
2400  Mol  
 014/31.28.31 - 014/33.76.50  
 info@polikliniek-medimol.be

Gastro-enterologie

(06-03-2017)
 Dokter

Dr Xavier De Meester

 

 Onderzoeken

      Gastroscopie

Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenbekleding van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm. Hij doet dit door een flexibele slang - de gastroscoop .
De gastroscoop die via de keel van de patiënt de slokdarm ingebracht wordt, is soepel en bestuurbaar.
Een kunstgebit dient te worden uitgenomen. Vervolgens wordt de keel verdoofd met een Lidocaine spray. Om het instrument te beschermen plaatst een verpleegkundige een ring tussen de kaken van de patiënt. Door deze ring gaat de gastroscoop de keel in.
Doordat de patiënt de flexibele slang als het ware inslikt, komt deze gemakkelijk in de slokdarm terecht. Vanaf dit punt bestuurt de arts de gastroscoop verder.
Voor extra comfort kan vooraf ook een verdovende inspuiting worden gegeven. In dat geval mag u nadien wel niet zelf met de wagen rijden.

      Coloscopie

Een coloscopie bestaat uit het bekijken van de binnenzijde van de dikke darm en eventueel het laatste stuk van de dunne darm met een kleine camera, bevestigd op de top van een soepel buisvormig toestel. Tijdens het onderzoek kunnen doorheen de endoscoop instrumenten ingebracht worden om kleine stukjes weefsel weg te nemen voor microscopisch onderzoek of om bloedingen te stelpen en poliepen te verwijderen.

Voorbereiding en verloop:
Om alle delen van de darm goed te kunnen inspecteren moet deze leeg zijn, door het volgen van enkele dieet maatregelen en het uitvoeren van een darmspoeling. Door inblazen van lucht in de dikke darm is het mogelijk alle delen zorgvuldig te onderzoeken, weefselstukjes voor onderzoek of poliepen weg te nemen. Gemiddeld duurt het onderzoek 15 tot 30 minuten.
Het onderzoek kan lichte ongemakken zoals opgeblazen gevoel en lichte krampen geven maar soms, door bochtig verloop van de darm, ook wel pijnlijk zijn. Om de ongemakken zoveel mogelijk te beperken wordt steeds een lichte verdoving gegeven. Daarom mag u nadien ook niet zelf met de wagen rijden.

Voorzorgen en risico's:
Een coloscopie heeft beperkte kans op verwikkelingen. Hoewel er zoveel mogelijk voorzorgen worden genomen, kan geen enkele arts succes garanderen of verwikkelingen uitsluiten. Overdracht van infectie wordt voorkomen door gecontroleerde desinfectie van het materiaal. Risico's voor bloeding of perforatie komen vooral voor bij interventionele endoscopische procedures, zoals wegname van poliepen. Ze kunnen aanleiding geven tot een heelkundige tussenkomst.

cheap nike shoes

nike uk

nike uk

cheap oakley sunglasses

cheap nike air max

nike uk

Kate spde handbags

nike jordan